Ben jij opzoek naar een nieuwe bril? Dat kan knap lastig zijn, waar moet je beginnen…. het meest makkelijke is om online te gaan zoeken: welke gezichtsvorm heb ik en welke bril past daarbij? Maar afgezien van de gezichtsvorm zijn veel meer aspecten belangrijk voor het vinden van de bril die bij jou past. Ik zal je tips geven waar je rekening mee kunt houden bij het vinden van de perfecte bril.

Op zoek naar de mooie bril? Deze tip helpt je op weg: De lengte- en breedtelijn in het gezicht bepalen welke glasvorm het beste bij je past. Laat deze lijnen terugkomen in het montuur. Behalve als je gezicht erg rond of vierkant is.

Welke vorm moet de bovenrand van je bril hebben? Dat wordt bepaald door de vorm van je wenkbrauwen. Je kunt de bovenrand parallel laten lopen met de wenkbrauw. Je kunt ook juist kiezen voor een andere vorm. Bekijk wat er gebeurt in je gezicht. Maar de wenkbrauwen mogen niet wegvallen achter het montuur. Dat is echt niet mooi.

De onderrand van een montuur heeft bij voorkeur dezelfde vorm als jouw kaaklijn. Hoekig bij hoekig, rond bij rond. Heb je een extreem hoekige kaaklijn? Kies dan liever een iets rondere vorm. Anders wordt het te veel van het goede.

Welke kleur staat jou goed? Zijn het de warme kleuren of de koele tinten? Hiervoor heb je echt geen volledig kleuradvies nodig. Bekijk kritisch wat er gebeurt als je een montuur met een warme of koele kleur opzet. Of laat iemand met je meekijken!

Wat zijn je persoonlijke kenmerken? Heb je sproeten, krullen, fijne lijntjes, een smalle neus of donkere kringen onder de ogen? Met een bril kun je al het moois versterken en andere kenmerken verdoezelen. Kies je bij sproeten voor een glad, egaal en glanzend montuur, dan vallen ze meer op.

Wat is het natuurlijke contrast in je gezicht? Kijk in de spiegel. Zie je voornamelijk lichte kleuren of zie je duidelijke verschillen tussen licht en donker? Herhaling hiervan in het montuur zorgt voor harmonie in je uitstraling. Wil je iets heel anders uitstralen? Krachtiger, strenger, vriendelijker? Hierop kun je het contrast van de bril afstemmen.

Het montuur moet ongeveer dezelfde breedte hebben als je gezicht. Hoe smaller het montuur, hoe breder je gezicht lijkt.

Succes met het vinden van de juiste bril. Mocht het na deze tips niet lukken om de bril te vinden waarvan je denkt WAUW maak dan een afspraak bij de vakopticien bij jou in buurt, kies een zaak die past bij jouw stijl.